KDYŽ CHCI HUBNOUT MUSÍM VÁŽIT JÍDLO?
Tato otázka asi doprovází většinu populace, která chce změnit něco ve svém stravování k lepšímu a třeba i zároveň hubnout. Velmi často se setkávám s odporem k vážení potravin a obecně s principem toho kolik toho vlastně máte sníst, aby z toho vaše tělo profitovalo, neukládalo zbytečně tuky a aby vaše tělo vypadalo dobře. Ovšem zapomeňte na to, že kila, která jste nabírali 10 let, teď do měsíce zmiznou jako mávnutím kouzelného proutku! Vaše tělo umí zázraky, tak mu dejte čas a kvalitní jídlo!
Co je tím základem? Záporná energetická bilance, kvalitní potraviny a ten správný trojpoměr živin.
Takže pro Vás všechny JÍDLO VÁŽIT NEMUSÍTE :)
Jenže jak na to? Jak má vypadat ten váš správný talíř a ten Vás správný jídelníček, díky němuž budete zdraví, krásní a fit?
Zásadním bodem je správné stanovení vašeho energetického přijmu. Jak ho vypočítat a co to vlastně znamená se můžete dočíst v našem článku JAK VYPOČÍTAT VÁŠ KALORICKÝ PŘÍJEM? Je nutné si uvědomit, že každý člověk potřebuje jíst trochu jinak a velmi záleží na jeho tělesné kompozici, % tuku v těle, aktivní svalové hmotě, jak aktivní vede život, zda-li se sem tam jenom projde, nebo tvrdě maká v posilovně 7x v týdnu. Zároveň je nutné vzít v potaz, že 1kg tělesného tuku obsahuje cca 7.700 kalorií, které musíme spálit abychom se ho zbavili.
Zapomeňte na rady kohokoliv, kolikrát denně musíte jíst. Opravdu nemusíte jíst 6x nebo 5 denně, nebo naopak celý den držet hladovku. Můžete jíst třeba jen 3x nebo 4x nebo klidně 5x pokud Vám to vyhovuje. Tohle je zcela na Vás. Dokonce nemusíte ani snídat, někdy ani svačit, pokud vaše ostatní jídla obsahují to co mají.
CO JE NAPROSTO ZÁSADNÍ?
1. ŘÁD, KTERÝ VÁM BUDE VYHOVOVAT
Ideální je mít 3 větší jídla denně a k tomu nějakou menší svačinu. Ideální je dodržovat vámi stanovený počet jídel i jejich přibližné časy, ať tělo ví s čím může počítat.
2. ROZLOŽENÍ ŽIVIN V JÍDLE I V PRŮBĚHU DNE
Není nutné správné rozložení živit striktně dodržovat v každém jídle, ale cílem je přiblížit se tomu, aby se naše strava v rámci dne co nejvíce blížila zdravému talíři. Zároveň je velmi důležité jíst co nejčerstvější a co nejméně průmyslově zpracované potraviny. Co tedy nesmí chybět v každém jídle? Je to především porce bílkovin, sacharidů, tuků, vlákniny i mikroživin podle vzoru zdravého talíře.
3. JAK VELKÁ JE MOJE PORCE?
Velikost porce je také velmi individuální a asi je Vám jasné, že pokud jste drobná žena s atletickou postavou, která sedí celý den v kanceláři bude vaše porce naprosto rozdílná od dvoumetrového horníka, který dělá ve volném čase crossfit. Větší a aktivnější tělo zkrátka potřebuje více kvalitního jídla proto aby mohlo dobře fungovat.
Znáte tajemství vašich rukou?
DLAŇ BÍLKOVIN – velikost a tloušťka vaší dlaně představuje vaši porci. 1 dlaň odpovídá cca 20-30g bílkovin a můžeme si zde představit např. 80-120 g tepelně zpracovaného masa, ryby, 2ks vejce nebo kelímek jogurtu, či dávku proteinu.
HRST SACHARIDŮ – je jedna porce sacharidů odpovídající vaší hrsti. To je např. hrst rýže, brambor, pečiva či těstovin, což je cca 20-30 g sacharidů, tedy cca 100-130 g vařené přílohy, nebo jeden středně velký kus ovoce, plátek chleba nebo menší kus pečiva.
PALEC TUKŮ – je jedna porce tuku ve velikosti vašeho palce. 1 palec je cca 7-12 g tuku, což může být např. palec másla, avokáda, ořechů či ořechového másla či tučného sýru.
PĚST ZELENINY – je jedna porce zeleniny, což je cca 100-130 g a může to být např. brokolice, ledový či listový salát, rajčata, či zeleninový salát.
Doufáme, že Vám tyto malé pomůcky pomohou ve vašem lepším stravování a pochopení toho, že stravování nemusí být vůbec těžké. Naučte se tuto jednoduchou pomůcku dlaní, hrstí, pěstí a palců a vytvořte si svůj zdravý talíř každý den. Protože zdraví máme jenom jedno a jsme si za ně každý zodpovědný :)
Zdroje: Aktin.cz; margit.cz; STOBklub.cz